Магазин за луксозни подаръци

Статуетка ябълка

72.00 лв.
Добави

Артикул №: VSCN5317

Описание

Може би ябълката е най-силният знак сред плодовете. Едва ли е случайно, че тя е символ на град като Ню йорк или компания като Ейпъл.

Безспорно най-известната ябълка е от Райската градина. Всички райски места от времето на неолита и бронзовия век били градини с плодни дървета. В християнския свят е ясно – именно ябълката е онова изкушение, което накарало човеците да прогледнат и за злите неща под слънцето. Всъщност никъде не е писано, че тайнственият плод бил именно ябълка, но хората асоциират грехопадението именно с нея.

Ябълката има своето уникално място и в българската фолклорна символика.
Народните схващания, отвеждат към представата за символ на плодородие, плодовитост, хубост, здраве и любов. В песенния фолклор момата се сравнява по хубост с ябълка, а в знак на любов момъкът и момата си разменят ябълки. С нея се идентифицира жената-майка и нейните деца. В народните представи тя има двойствена символна природа, породена от схващането за света на хаоса, мрака и смъртта, от който произлизат също новото раждане и плодородието.
Ябълката се тълкува като плодородие и знак за любов в българската сватбена обредност – младоженците изяждат ябълка, за да имат деца. В тази връзка, споделянето/вземането на ябълката може да се тълкува и като съгласие за принадлежност, на този или “онзи“ свят. 

С толкова много семантична натовареност, няма нищо странно, че ябълката присъства в най-великите приказни образци на света – Снежанка и седемте джуджета, Тримата братя и златната ябълка, дори нашата Неродена мома. Един блестящ начин, по който легендата, силата и символиката на ябълката ще бъдат пренесени във времето.​

Размери: 20*18*19,5

Производител: Ceramic world Сходни продукти