Магазин за луксозни подаръци

Джобен нож Boker Solingen Kalashnikov Bayonet Damascus

859.00 лв.
Добави

Артикул №: 11KAL48DAM

Описание

През 1947 г. Михаил Калашников представя пред ръководството на Червената армия разработения от него щурмови автомат и успява да ги убеди в предимствата на своя дизайн. Само две години по-късно АК-47 е официално пуснат в експлоатация с официално название: "7,62 мм автомат Калашникова, образца 1947 года". Отнема много малко време автоматът да придобие световна известност. 
Дори и тогава, простият и надежден дизайн като презареждане с газово налягане или завъртащ се затвор, постоянното използване на щамповани листове, които могат да бъдат произведени бързо и евтино, придържането към клас патрони, въведен от Вермахта със StG 44 и усреднената ефективност между боеприпаси за картечен пистолет и пушка определят тенденцията и до днес. Тези характеристики доведоха системата Калашников да бъде най-широко разпространеното и репликирано оръжие в историята, с около 100 милиона произведени бройки по света.

Във въведения през 1959 г., преработен вариант на AK-47, щикът е не по-малко революционен от самия автомат и полага основа за по-късни дизайни. Концепцията се основава на нож, първоначално разработен от Р. Тодоров за бойни плувци. Той се характеризира с отдалечаване от дългите щикове, които се използват само като оръжия за намушкване, към къс, монтируем нож с ножици за изолирана тел и многофункционален трион откъм гърба.

През 2002 г. Михаил Калашников лично посети работилницата Boker в Солинген, за да представи на публиката серията ножове Boker Kalashnikov. Седемдесет години след създаването на AK-47, ние представяме наистина изключителен модел от линията ножове и отново почитаме неговото брилянтно инженерно постижение.

Boker Kalashnikov Bayonet Damascus е снабден с уникално дамаско острие, изработено от стомана на щиковете 6Ch3 и 6Ch4 според индекса GRAU на бившата Съветска армия и украсено с подписа на генерал Калашников. Неръждаемата дамаскиня от Чад Никълс се състои от 80 слоя и е изкована ръчно по формата Virus. Отличава се с необичайно сложен модел, който е резултат от много стриктно контролиран процес на коване. Острието с върха на пандур, взето от байонетите, се отваря с помощта на шпилка за палеца и се заключва със здрава линейна пружина.

Дръжката е фрезована със CNC от масивен блок алуминий 6061-T6 и след това анодирана с твърдо покритие в черно. Дървените чирени от са изработени от габър, напомнящ дървесината на ложата и полуложата на известната щурмова пушка и заедно образуват формата на отличителните вентилационни отвори между тях. Цветът на руския кехлибарен шеллак на оригинала е точно възпроизведен. Чирените също са фрезовани с машина с ЦПУ и са ръчно инкрустирани. Всички винтове и щипката също са анодирани в черно. Ръчно изработени във фабриката за ножове Boker в Солинген. Доставя се с елегантна кутия с прозрачни страници, създаваща усещане за „плаващ“ експонат, сертификат за автентичност и индивидуален сериен номер.

Тип: джобно ножче
Обща дължина:22,80см
Дължина на острието: 9,60 см
Дебелина на острието:3,80 мм
Тегло:158,00гр
Материал на острието: Дамаска стомана
Материал на дръжката: Алуминий, желязно дърво
Отваряне: Ръчно с щифт за палец
Тип заключване: Linerlock
Произведено в: Золинген


 Сходни продукти