Магазин за луксозни подаръци

Актуално

Кога се пада Великден 2018? Великденски пости 2018 година
08.03.2018
Великден, който се явява край на Великденските пости през 2018 година се пада на 8 април 2018 година.

Великденски пости през 2018 година са от понеделника след Сирни Заговезни на 18 февруари 2018 година до 8 април 2018 година.


Католиците и протестантите празнуват Великден през 2018 година  1 април 2018 година.

Великденските пости са най-строгите пости в годината и през тях са забранени църковните бракове. Затова и една от популярните дати за сватби в годината е последната събота преди постите, а сватбеният сезон на практика започва с приключването им.


 
виж повече
На 6 декември Църквата ни почита паметта на един от най-обичаните и популярни свои светци, св. Николай Мирликийски Чудотворец
14.11.2017
Св. Никола е най-популярният светец в Източноправославната църква и често се изобразява редом до Христос и Дева Мария.
Почитта към светеца в Русия е добре известна. В Московска Русия и Руската империя св. Никола е заемал първо място сред светците (следван от Дева Мария) в броя на храмовете и посветените икони. До началото на 20 век името му е сред най-предпочитаните за новородените в Русия. Има руска поговорка: „Помоли св. Никола и той ще предаде на Спасителя“ („Попроси Николу, и он скажет Спасу“).
Николай е четвъртото по разпространеност мъжко име в България.
Св. Никола е единственият светец, който притежава силата да възкресява (със силата на молитвата си).
От началото на 21 век множество държави започват да емитират монети с лика на светеца – Беларус, България, Лаос, Македония, Ниуе, Острови Кук, Полша, Румъния, Русия, Тристан да Куня, Турция, Хонконг и Чад.
Св. Никола е първообраз на белобрадия старец, който раздава подаръци, известния у нас като Дядо Коледа, а по света като Санта Клаус (САЩ), Дядо Мраз (Русия) и др.
виж повече